ONTDEK ONZE RIJKE GESCHIEDENIS

Arsenaal 1824 is gevestigd in het Vlaams Arsenaal, gelegen in het hart van Nijmegen. Dit indrukwekkende gebouw werd tussen 1820 en 1824 op de fundamenten van een oud klooster gebouwd en kreeg in 1973 de status van rijksmonument. Oorspronkelijk diende het als wapenarsenaal, maar sinds het begin van de 19e eeuw heeft het gebouw verschillende functies vervuld.
In 1815 werd het Koninkrijk der Nederlanden opgericht. Het Rijk kocht in 1820 de grond rondom de Mariënburgkapel en liet de kloostergebouwen slopen, waarna het terrein opnieuw werd bestemd als kazerneterrein. Op de fundamenten van het voormalige klooster werd in 1824 het L-vormige Arsenaal gebouwd, dat aansloot op de zuidzijde van de kapel. De kapel werd destijds gebruikt als katoen- en garenspinnerij, maar later werd ze opnieuw ingezet als opslagruimte voor militair materieel.
In 1938 verhuisde de stadswerkplaats, het plan was geboren om het Arsenaal om te vormen tot de nieuwe locatie voor het gemeentearchief. De Tweede Wereldoorlog verhinderde dit echter, en na de oorlog keerde de werkplaats terug naar het Arsenaal. In 1975 werd uiteindelijk besloten om het gemeentearchief, dat sinds 1941 in de Mariënburgkapel was gevestigd, toch naar het Arsenaal te verhuizen. Na een grondige verbouwing werd het archief in 1978 in het Arsenaal ondergebracht.
In 1999 vroeg de gemeente Nijmegen verschillende partijen via een prijsvraag om voorstellen te doen voor een commerciële en culturele bestemming van het Arsenaal. De gemeente koos voor het plan ‘Vlaams Kwartier’, ontwikkeld door architect Paul van Hontem en de stichting Vlaams Cultureel Kwartier. Volgens dit plan werd aan weerszijden van de nieuwe poort, die de verbinding vormt tussen de Mariken- en Moenenstraat, het horecabedrijf ‘Vlaams Arsenaal’ gerealiseerd. De culturele instellingen werden op de eerste en tweede verdieping van het gebouw ondergebracht. Op 23 mei 2006 werd het vernieuwde rijksmonument feestelijk geopend.